Zlomem zimy a jara jsou Velikonoce. Tyto svátky někdo slaví jako křesťanské svátky. Oslavuje se zmrtvýchvstání Ježíše. Hebrejské pojmenování je pesach, v překladu to znamená přechod. U nás Velikonoce vnímáme i jako vítaní jara a s ním spojené tradice.

Barvíme vajíčka, které byly už ve středověkém Egyptě a Persii symbolem nového života. Barvily se v té době červeně jako znázornění krve.

V dnešní době se vajíčka – kraslice barví pestře a dekorují se například voskem.

Pokud nemáte po ruce potravinářské barvy na vejce, vystačíte si velmi často s tím, co máte v kuchyni. Různé barvy a odstíny se dají nahradit zeleninou, ovocem a kořením. Vyhnete se tak průmyslově vyráběným barvám.

  • žlutá – kurkuma
  • oranžová – červená paprika, nebo nastrouhaná mrkev
  • růžová – červená řepa
  • červená – červené víno a silný odvar z červené řepy
  • zelená – špenát, nebo petrželová nať
  • hnědá – slupky z cibule
  • modrá – borůvky, červené zelí

Pletení pomlázky vždy předchází tradici, kdy chlapci pomlázkou „pomladí“ děvčata. Ty jim dají za odměnu právě barvená vajíčka. Chodí se vždy na „mrskaný pondělek“. Na děvčata se tak přenese mladost a svěžest jarních prutů. Pomlázka se plete nejčastěji z jarních vrbových proutků a zdobí se barevnými stužkami, ty u nás můžete nakoupit v mnoha barvách i šířkách. Ozdobíte tak nejen upletenou pomlázku, můžete i uvázat barevné kraslice na březové větvičky jako dekoraci do vázy.

Tradiční velikonoční výzdoba, vajíčka, zajíčci a beránci se promítají i do velikonočního pohoštění. Málokdo si dovede Velikonoce představit bez sladkého beránka, mazance, malých jidášů. I ty jsou plné symboliky, například jidáše mají znázorňovat provaz, na kterém se oběsil proradný Jidáš. Beránek symbolizuje boží stádo.

Podle lidových tradic se jidáše měli jíst na zelený čtvrtek a ten, kdo je snědl za svítání, těšil se dobrému zdraví. Pokud chcete tuto tradici dodržet, máme připravený recept na jidášové kynuté těsto potírané medem.

  • 500 g hladké mouky
  • 70 g másla (nerozpuštěného, pokojové teploty)
  • 2 žloutky
  • 300 ml smetany na vaření
  • 80 g cukru krupice
  • 25 g droždí
  • 4 g soli
  • špetka strouhaného muškátového květu
  • kůra ze 1/4 citronu

 

Ze směsi klasicky připravte kynuté těsto, umotejte jidáše a potřete je vejcem. Nechte nakynout, upečte je do zlatova. Následně zahřejte lžíci másla a 2 lžíce medu, promíchejte a vzniklou omáčkou potírejte jidáše.

Až budete mít na Velikonoce vše připraveno, nezbývá než hezky prostřít stůl. Pro tuto příležitost jsme pro vás připravili velikonoční ubrusy v různých rozměrech. Velké přes celý stůl, oblíbené ubrusové šály, naprony i malé prostírání.

Ubrusy jsou s potiskem vajíček, zajíčků a pokud chcete ubrus použít i po Velikonocích, můžete si koupit ubrusy s potiskem typicky jarních květin. Aby byla výzdoba u vás doma úplná, dokupte si k ubrusům i povlaky na polštáře ze stejné látky. Není problém také objednat závěs na míru se stejným potiskem. Hezky upravená kuchyň i jídelna vás bude o Velikonocích dvojnásobně těšit.