Levandule je rostlina pěstovaná v keřících pro svoji typickou vůni i charakteristický vzhled. Má mnoho druhů i odstínů a stejně tak široké využití v našich domácnostech. Nejjednodušší využití je levanduli natrhat a mít z ní radost ve váze.

Sušená poslouží ve skříních jako skvělý odpuzovač molů a zároveň vám provoní skříň. Můžete ji nasušit do vonných bavlněných sáčků, nebo z ní vyrobit „paličky které zavěsíte do skříně. Její silice se používá v lékařství, aromaterapii i kosmetice.

Sušené květy můžete použít do koupele, nebo jako výborný čaj. Pomáhá při nespavosti a jako uklidňující prostředek. Dezinfikuje rány a drobné vřídky, také zlepšuje krevní oběh. Jemné kvítky mají svoji typickou vůni ale tako chuť.

Můžete vyzkoušet například Levandulovou limonádu:

  • 5 hrnku vody
  • 1 hrnek medu
  • 1 polévková lžíce sušeného květu levandule
  • Šťáva ze 6 citrónů

Svaříme vodu, odebereme 3 hrnky a necháme lehce schladit, aby voda nebyla úplně vařící. Přidáme levanduli a med. Necháme louhovat 20 min. Potom vše scedíme, přidáme zbylou vodu a citrónovou šťávu. Vše vychladíme a můžeme podávat.

Motiv Levandule je také velmi oblíbený pro styl Provence. Levandulové květy kombinované s bílým nábytkem a doplňky působí útulně a domácky.

V tomto stylu jsme pro vás připravili LEVANDULOVOU KOLEKCI. Můžete si koupit látku, nechat si u nás ušít závěs. K němu povlaky na polštářky a ubrusy v několika rozměrech. Celou kolekci můžete doplnit bílým ubrusem z bavlny, nebo praktickým ubrusem z teflonu v bílé, nebo starorůžové barvě. V nabídce máme také záclonky s krajkou a vyšívané záclonky, které se k tomuto stylu skvěle hodí.

Pokud jste šikovné a umíte šít, určitě najdete vše potřebné k ušití vlastní kolekce. Látku můžete doplnit krajkou, olemovat saténovým proužkem a zkušené pletařky si mohou uháčkovat třeba prostíraní z příze v barvě levandule.